E 422: glycerol

Marsepein, chocoladesnoepgoed en vleesproducten - in al deze dingen kan glycerol vastzitten. Waarom en als het twijfelachtig is, zult u hier achter komen.
E 422: glycerol

glycerol, Ook glycerol, glycerol of propaantriol genoemd, wordt vermeld als een levensmiddelenadditief onder het Europese goedkeuringsnummer E 422. Het wordt voornamelijk gebruikt als voedsel-moisturizer en zoetstof in voedsel. Maar wat is glycerol precies, wanneer wordt het gebruikt en is het schadelijk voor uw gezondheid? Lees hier alles wat u moet weten over dit additief.

Productoverzicht

E 422: glycerol

  • Wat is glycerol?

  • Waar wordt glycerol gebruikt?

  • Glycerol - is het twijfelachtig?

Wat is glycerol?

Glycerol is chemisch een kleurloze, geurloze, stroperige vloeistof die wordt toegewezen aan de alcoholen. Het komt als een fundamentele bouwsteen in alle vetten en oliƫn. Alcoholische gisting in bier en wijn of bij de productie van biodiesel produceert glycerol als bijproduct. Het lichaam vormt het ook bij het afbreken van vetten.

Plantaardige glycerine wordt geproduceerd door plantaardige vetten te splitsen, bijvoorbeeld in de verzeping van kokosolie. Voor industrieel gebruik wordt glycerol meestal geproduceerd door chemische processen uit het kleurloze en geurloze gaspropyleen. Maar het is ook mogelijk om het te verkrijgen uit dierlijke vetten.

Voor industriƫle doeleinden wordt ruwe glycerine gebruikt. Op farmaceutisch gebied worden echter mengsels met water gebruikt omdat ze lagere smeltpunten hebben en hun viscositeit lager is. Dat maakt ze technisch eenvoudiger te verwerken. In het kwaliteitsgevoelige gebied van de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruik gemaakt van hoogzuivere synthetische glycerol die niet afkomstig is van dierlijke of plantaardige precursoren.

Genetisch gemodificeerde organismen kunnen ook bij de productie worden gebruikt.

Waar wordt glycerol gebruikt?

Omdat glycerol zoet smaakt en water bindt, wordt het gebruikt in de voedingsindustrie, onder andere zoetstoffen (60% zoetheid van sucrose) en als een bevochtiger, of als bescherming tegen het drogen van bepaalde producten (bijvoorbeeld in gebak of marsepein).

E 422 wordt o.a. gebruikt als adhesiepromoters en weekmakers in coatings van gelatine, alginaten en zetmeelderivaten en in worsthuiden. Glycerol dient ook als oplosmiddel, drager en oplosbaar makend middel voor smaakstoffen, kleurstoffen, antioxidanten en enzymen.

Glycerol is ook goedgekeurd voor biologische producten, maar niet alle eco-labels (Demeter Switzerland, Bioland, Naturland enz. Sluiten het uit).

Het zit onder meer in deze producten:

  • Vleesproducten (bijvoorbeeld gelatinecoating)
  • cake
  • banketbakkerij
  • coatings
  • cacaoproducten
  • chocoladeproducten
  • gom

Glycerol kan zonder kwantitatieve limieten worden gebruikt volgens het principe "quantum satis", dat wil zeggen in de hoeveelheid die nodig is voor het bereiken van het respectieve doelwit.

Naast voedselproductie wordt E 422 ook gebruikt in de farmaceutische en cosmetische industrie en zorgt het er ook voor dat tabaksproducten niet uitdrogen.

Glycerol - is het twijfelachtig?

Glycerol wordt als onschadelijk voor de gezondheid beschouwd. Er zijn zelfs studies die suggereren dat het additief, vanwege zijn waterbindend vermogen, atleten een klein prestatievoordeel kan geven ten opzichte van een duurtraining van meer dan een uur.

In de biologische sector is het gebruik van E 422 ondanks zijn goedkeuring sceptisch. Er is de theorie dat de opname in dit productsegment een fout is gebaseerd, als werkelijk glycerol worden vrijgegeven OFF plantenextracten, in plaats van het toevoegsel zelf voor de productie van plantaardige extracten, zoals thans het geval is.

Als je het wilt doen zonder genetisch gemanipuleerd voedsel en dieren met dierlijke ingrediƫnten, zou dat wel moeten glycerol eet niet.


Zo? Deel Met Vrienden: