Salicylzuur

Salicylzuur is een al lang bekend actief bestanddeel. Hij werkt extern tegen pijn en helpt bij verschillende ziekten. Lees meer!

Salicylzuur

salicylzuur is een van de langste medisch gebruikte middelen. Het werkt extern tegen pijn en helpt bij ziekten zoals acne, cornificatiestoornissen, wratten en psoriasis. Er zijn verschillende doseringsvormen van salicylzuur (crème, zalven, enz.). Hier kunt u alles lezen over dit ingrediënt.

Dit is hoe salicylzuur werkt

De menselijke huid regenereert continu. Het is verdeeld in epidermis, dermis en de huid, de opperhuid wordt continu gevormd nieuw: de oudere huid cellen sterven en worden afgeworpen keratinize eindelijk beginnen.

Dit afschilfering wordt bevorderd door uitwendig uitgeoefende salicylzuur - enerzijds door directe ontbinding van de verbinding tussen hoorncellen, de andere door de zure eigenschappen van het werkzame bestanddeel, activeert de enzymen die de cel verbinding oplost. Als zogenaamde beta-hydroxyzuur, salicylzuur kan in dit geval lager zijn dan alfa-hydroxyzuren (zoals fruitzuren, die voor scrub) aan de huid en bevorderen het losmaken van de buitenhuid cellagen. Door de versnelde afschilfering wordt de huid ook gestimuleerd tot een snellere vernieuwing.

Hierdoor cornea resolutie (keratolytische) zin salicylzuur geschikt voor het behandelen van keratinisatiestoornissen, inflammatoire huidaandoeningen zoals acné en psoriasis (psoriasis). Daarnaast heeft extern aangebrachte salicylzuur een analgetisch, ontstekingsremmend en zwak groeiremmend effect op bepaalde bacteriën en schimmels die de huid kunnen koloniseren.

Via de huid komt het actieve ingrediënt gedeeltelijk in het bloed en weefsel. Van het bloed wordt het in ongeveer drie tot vier uur in tweeën afgebroken en via de nieren uitgescheiden.

Wanneer wordt salicylzuur gebruikt?

Salicylzuurpreparaten voor gebruik op de huid worden gebruikt in:

  • milde acne
  • likdoorns
  • eelt

Bovendien wordt de actieve ingrediënt in pijn in de gewrichten ook gebruikt als een pijnstiller.

Salicylzuur wordt in veel cosmetica (tot twee procent) in lage doses aangetroffen. In deze dosering kan het medicijn veilig langdurig worden gebruikt, het hoge dosisgebruik in wratten of eelt moet echter alleen op korte termijn worden gemaakt.

Dus salicylzuur wordt gebruikt

Er zijn veel vloeistof (oplossing, tinctuur) en semi-vaste (crème, gel, zalf) doseringsvormen van het geneesmiddel zijn beschikbaar die moeten worden toegediend varieert afhankelijk van de toepassing. Over het algemeen vindt de toepassing één of twee keer per dag op de aangetaste huid plaats.

Voor eczeem en andere huidaandoeningen kan het nuttig zijn om salicylzuur te combineren met cortisone of cortisone-derivaten. Dientengevolge kan een verhoogd ontstekingsremmend effect worden bereikt. Voor een sterker hoornoplossend effect, bijvoorbeeld bij de behandeling van wratten, wordt salicylzuur vaak gecombineerd met melkzuur, een alfa-hydroxyzuur.

Welke bijwerkingen heeft salicylzuur?

Bijwerkingen van salicylzuur zijn afhankelijk van de concentratie. Vooral met meer geconcentreerde preparaten die huidirritatie, roodheid, verbranding op de huid en uitdroging kunnen veroorzaken. Over het algemeen zijn bijwerkingen echter zeldzaam (bij één op de duizend tot tienduizend patiënten), vooral bij lage concentraties.

De werkzame stof wordt niet ingenomen vanwege ongewenste effecten. Voor intern gebruik is tegenwoordig de beter getolereerde afgeleide acetylsalicylzuur beschikbaar.

Waar moet bij het nemen van salicylzuur rekening mee worden gehouden?

Salicylzuurpreparaten mogen niet worden toegepast op open wonden.

Het gebruik van salicylzuur kan de absorptie van andere door de huid geabsorbeerde stoffen verhogen (zoals pijnstillers, nicotinepleisters, hormooncrèmes).

Salicylzuur geabsorbeerd door de huid vertraagt ​​de afbraak van methotrexaat, een middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van kanker en artritis. Het effect wordt daardoor groter.

Het effect van sulfonylurea (oraal afnemende geneesmiddelen voor bloedsuiker tegen diabetes) kan ook worden verhoogd. Patiënten met diabetes mogen salicylzuur niet op hun benen gebruiken, omdat diabetes het natuurlijke gevoel van pijn vaak compromitteert. Dit kan leiden tot ernstige chemische brandwonden (vooral bij hogere geconcentreerde preparaten).

Vrouwen tijdens de zwangerschap en borstvoeding kunnen salicylzuurbevattende geneesmiddelen gebruiken in een klein gebied. Om de baby niet in gevaar te brengen, mag hij echter niet op de borst worden gebruikt.

Hoe medicijnen te krijgen met salicylzuur

Cosmetica met maximaal twee procent salicylzuur zijn niet onderhevig aan een vergunning voor de apotheek, maar zijn ook verkrijgbaar in drogisterijen, bijvoorbeeld.

Geneesmiddelen met salicylzuur voor de behandeling van verschillende huidziekten zijn echter alleen apotheek.Je krijgt het zonder recept, als het preparaat niet verder is, is het recept vereist medicijn toegevoegd.

Sinds wanneer is salicylzuur bekend?

Al in de Griekse literatuur uit de vijfde eeuw voor Christus, de arts en wetenschapper Hippocrates schreef dat een bittere extract uit de bast van wilgen pijn en koorts te verlagen kan. Ook in veel andere medisch-historische werken wordt extract van wilgenbast aanbevolen voor pijn en koorts. In de tussentijd weet men dat in de wilg een Vorläufersubstanz van salicylzuur (Salicin), dat wordt omgezet in het actieve ingrediënt in het menselijk lichaam.


Zo? Deel Met Vrienden: