Triclosan

Triclosan wordt gebruikt als een antisepticum tegen bacteriën en schimmels, maar wordt ook gebruikt in bepaalde medicijnen. Lees hier meer!
Triclosan

Het actieve ingrediënt triclosan wordt uitwendig gebruikt als antisepticum tegen bacteriën en schimmels. Het wordt gevonden in hogere doses in geneesmiddelen (tegen infectieuze huidziekten) en in lage doseringen in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Hier leest u alles wat interessant is aan Triclosan: effect, toepassing en mogelijke bijwerkingen.

Dit is hoe Triclosan werkt

De antiseptische triclosan werkt tegen veel maar niet alle soorten bacteriën. In tegenstelling tot antibiotica, die vaak alleen helpen tegen zogenaamde grampositieve of gramnegatieve soorten (het verschil ligt in de opbouw van het celmembraan van de bacterie), kan triclosan tegen beide bacteriële groepen worden gebruikt. In lage concentraties remt het de proliferatie van bacteriën. Vanwege dit bacteriostatische effect kan het actieve ingrediënt worden gevonden in lage doses, bijvoorbeeld als conserveermiddel in cosmetica. In hogere concentraties, zoals die voorkomen in geneesmiddelen, werkt triclosan bacteriedodend, dat wil zeggen bacteriedodend.

Het reeds bestaande effect in lage concentraties is het gevolg van de remming van een bacterieel enzym, dat betrokken is bij de vetzuurvorming van bacteriën. Bacteriën hebben vetzuren nodig, niet alleen als energieleveranciers, maar ook om hun celmembraan op te bouwen, voor het signaleren van stoffen en vele andere functionele aspecten van de bacteriële cel.

In hogere concentraties heeft het antisepticum bovendien een negatief effect op de stabiliteit van het bacteriële membraan, waardoor de kiemen zich nauwelijks kunnen aanpassen aan hun omgeving en dus afsterven, zelfs onder enigszins ongunstige omgevingscondities.

Absorptie en uitscheiding van triclosan

Wanneer Triclosan crème of zalf op de huid wordt aangebracht, worden kleinere hoeveelheden van het actieve ingrediënt opgenomen dan bij het gebruik van triclosan-tandpasta of mondwater. Bij de laatste komt het actieve bestanddeel via de darm het bloed binnen. Hoe het in het lichaam wordt verdeeld en uiteindelijk wordt uitgescheiden, is pas in enkele onderzoeken onderzocht. Een onderzoek naar vrijwilligers in Zweden heeft aangetoond dat de uitscheiding heel verschillend is. Tussen een kwart tot meer dan driekwart van de geabsorbeerde hoeveelheid actief ingrediënt wordt binnen vier dagen in de urine uitgescheiden.

Wanneer wordt Triclosan gebruikt?

Vanwege het antimicrobiële effect wordt triclosan onder meer gebruikt in cosmetica en hygiëneproducten voor conservering (tot 0,3 procent), bijvoorbeeld in gezichtsreinigers voor de preventie van acne of mondwater. Ook in tandpasta zijn shampoos en huishoudelijke reinigingsmiddelen het actieve ingrediënt.

In afgewerkte geneesmiddelen (verhouding tot drie procent) is het alleen beschikbaar in combinatie met cortisone. De preparaten worden gebruikt bij eczeem ("Juckflechte") met bacteriële, schimmel- en gemengde infecties. Zelfs de individuele productie van triclosancrème of -zalf in de apotheek na dermatologisch voorschrift is gebruikelijk. Zelfs met deze is het aandeel van het werkzame bestanddeel maximaal drie procent.

Het wordt over het algemeen aanbevolen (voor zowel cosmetica als medicijnen) om slechts voor een beperkte tijd te gebruiken, omdat er duidelijke aanwijzingen zijn dat pathogenen resistentie tegen triclosan kunnen ontwikkelen.

Dit is hoe triclosan wordt gebruikt

Over het algemeen worden topisch aangebrachte triclosancrèmes, zalven en oplossingen één of twee keer per dag aangebracht, afhankelijk van de instructies van de fabrikant of de aanbeveling van de arts. Bij gebruik in de mond (in de vorm van mondspoelingen, tandpasta en dergelijke) moet ervoor worden gezorgd dat het product niet wordt ingeslikt.

Wat zijn de bijwerkingen van Triclosan?

Veel bijwerkingen van Triclosan spelen alleen een rol bij het consumeren van grote hoeveelheden, wat niet het geval is bij huid- of mondhygiëne. Ook worden de meeste van de bekende bijwerkingen alleen bevestigd in dierstudies.

In het experiment met muizen heeft het medicijn geleid tot spierzwakte van het hart en het bewegingsapparaat. Een dag na de toediening werd echter de oorspronkelijke spierkracht hersteld.

Verder kon worden aangetoond dat triclosan kan binden aan de koppelingsplaatsen van vrouwelijke (oestrogeen) en mannelijke (androgeen) geslachtshormonen. Het kan daarom een ​​potentieel negatief effect hebben op de menselijke ontwikkeling en voortplanting en kanker bevorderen.

Verdere dierproeven met ratten hebben bovendien een effect op schildklierhormonen aangetoond.

Door direct zonlicht valt het actieve ingrediënt uiteen in zeer toxische afbraakproducten (dioxines), die al in sporenhoeveelheden toxisch zijn. Daarom wordt het actieve bestanddeel ook beschouwd als zijnde van groot belang voor het milieu.

Waar moet bij het gebruik van Triclosan rekening mee worden gehouden?

Directe interacties met andere geneesmiddelen worden niet beschreven in de wetenschappelijke literatuur.

Het gebruik van triclosan-bevattende producten in de mondholte mag niet plaatsvinden bij zuigelingen of oudere patiënten vanwege het risico op slikken.

Uit voorzorg moeten zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, afzien van het gebruik van triclosan-producten of deze alleen onder medisch toezicht gebruiken.

Triclosan-supplementen krijgen

Over het algemeen is triclosan niet onderworpen aan een recept. In geneesmiddelen wordt het actieve ingrediënt echter meestal opgenomen in combinatie met receptplichtige stoffen (zoals cortison). Deze preparaten zijn daarom alleen op recept verkrijgbaar in de apotheek.

Sinds wanneer is Triclosan bekend?

Triclosan werd voor het eerst geregistreerd in de Verenigde Staten in 1969 als een antimicrobieel middel. Aanvankelijk werd het alleen gebruikt in de medische context, waarvoor het vanaf 1972 op de markt werd gebracht als een chirurgisch ontsmettingsmiddel. Sindsdien wordt het ook steeds vaker gebruikt voor producten zoals zeep, deodorants of tandpasta's. Als gevolg van de steeds strengere wetgeving, is de veiligheid van triclosan precies gecontroleerd. Als gevolg hiervan neemt het wijdverbreide en onervaren gebruik opnieuw af.


Zo? Deel Met Vrienden: